Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bavorská sekaná - Leberkäse

 

 

bavorská sekaná

 

Receptů na jemňoučkou bavorskou sekanou existuje mnoho. Profesionální receptury přidávají jako jednu z přísad drcený led. V domácích podmínkách ale vystačíme s hodně studenou vodou. Z uvedeného množství upečete asi kilovou sekanou.

 

Ingredience: 200 g vepřové plece, 600 g libového hovězího (maso může být i půl na půl), 200 g slaniny bez kůže, 1 menší cibule, 1 lžička soli a 1 lžička mletého pepře, lžíce drcené majoránky, tuk na vymazání formy, asi ¼ l ledové vody.

 

Postup: Nejprve si umeleme slaninu a cibuli přes desku se středními otvory. Odložíme stranou. Pak přes desku s nejmenšími otvory umeleme dobře vychlazené maso. Promeleme několikrát. Stále udržujeme hodně studené.

 

Jemně umleté maso přendáme do mixéru, osolíme a opepříme a mícháme do hladké hmoty za postupného přilévání ledové vody. Vody dáme jen tolik, aby hmota byla lehce tvárná, vláčná, ale ne tekutá.

 

Umixovanou hmotu přendáme do mísy, přidáme umletou slaninu s cibulí, majoránku a vše promícháme. Formu vymažeme tukem, umíchanou hmotu přeneseme do formy. Povrch uhladíme. Pečeme zvolna asi 50 minut (při cca 180°C).

 

Sekaná chutná nejlépe s bramborovou kaší. A ke svačině opečená na sádle s hořčicí a chlebem.

 

V Bavorsku se hotová sekaná připravuje snad na 100 + 1 způsob. Obaluje se jako řízek, dělá se z ní salát, guláš, cordon bleu, nákyp a zapéká se s těstovinami a zeleninou. Na ulici se prodává jako rychlé občerstvení v housce s hořčicí místo hamburgeru. Je to téměř univerzální surovina pro další využití.