Bavorské karbanátky s bramborovým salátem
Bavorské karbanátky s bramborovým salátem. Specialita, která nesmí chybět na jídelních lístcích bavorských pivních zahrad (Biergarten).
Na 4 porce budeme potřebovat: půl kila míchaného mletého masa (1/4 kg hovězího a 1/4 kg vepřového), 1 dl mléka, 1 velkou cibuli, 1 starší housku, 1 vejce, 2 lžičky obyčejné hořčice, 3 vrchovaté lžíce přepuštěného másla, majoránku, sůl, mletý pepř.
Postup: Do teplého mléka namočíme rozlámanou housku a necháme ji navlhčit. V míse smícháme mleté maso, vejce, hořčici, koření, cibuli pokrájenou nadrobno. Směs osolíme a promísíme. Z namočené housky vymáčkneme přebytek mléka a housku rozdrobíme do masité směsi. Dobře propracujeme.
Navlhčenýma rukama tvoříme karbanátky, které smažíme velmi zvolna na pánvi s přepuštěným máslem asi 15 minut.
Podáváme s bavorským bramborovým salátem.
Bramborový salát připravíme z: 1 kg brambor, 1 dl horkého hovězího vývaru, 4 lžic jablečného octa, 2 kyselých okurek a trochu nálevu z okurek, 2 menších cibulí (raději červených), soli, mletého pepře, jemně sekané pažitky nebo petrželky, 4 lžic oleje.
Postup: nejdříve si dáme vařit brambory (oloupané nebo ve slupce podle sezóny). Mezi tím si připravíme marinádu. Okurky a cibule jemně pokrájíme, vmícháme do horkého vývaru a okyselíme octem. Přidáme pažitku, sůl a pepř. Můžeme dochutit nálevem z okurek.
Uvařené brambory pokrájíme a ještě horké zalijeme marinádou. Dobře promícháme a necháme uležet. Krátce před servírováním přidáme olej a ještě jednou promícháme. Pro bohatší chuť můžeme ještě nakonec přelít rozškvařenou slaninou.