Jdi na obsah Jdi na menu
 


Císařský trhanec

kaiserschmarren

 

Kaiserschmarren neboli císařský trhanec.

 

Doma jsme jej nazývali počeštěným "kajzršmorn". Většinou byl podávaný s třešňovým kompotem, zalitý šťávou z kompotu smíchanou napůl s medem. Pokrm jsem zařadila do receptů bavorské kuchyně, ale stejně tak je to pokrm rakouský.

 

Bavorská babička těsto na trhanec zadělávala smetanou a pekla jej na pánvi, kdežto vídeňská teta použila jen tučné mléko a pekla v troubě. Obojím způsobem lze dosáhnout výborných výsledků. Zde píšu rozpis a postup tak, jak se recept ustálil v mé kuchyni.

 

Ingredience jsou propočteny na 1 porci jako hlavní jídlo nebo na 2 - 3, podávám-li trhanec jako moučník.

 

Ingredience: 1 vejce, špetka soli, 150 ml mléka, 90 g polohrubé mouky, 8 g cukru, 5 g rozinek, 25 g másla na pečení.

Na podávání: vanilkový a moučkový cukr na posypání, 150 g kompotovaného nebo čerstvého ovoce na ozdobu, 30 - 40 ml ovocné šťávy nebo ovocné omáčky a příp. med na polití.

 

Postup: Vejce rozdělíme, z bílků ušleháme tuhý sníh. Z mléka, soli, cukru, žloutků a mouky ušleháme těstíčko, nakonec vmícháme rozinky a sníh z bílků. Máme-li k dispozici rychlý elektrický šlehač, pracujeme z celých vajec, těstíčko našleháme do pěny a nakonec lehce vmícháme rozinky.

 

V pánvi rozpálíme máslo, na něj vlijeme těsto a zvolna pečeme. Jakmile se spodní strana dostatečně opekla, placku roztrháme dvěma vidličkami nebo vařečkou a zároveň otočíme. Opečeme i druhou stranu.

 

Hotové přeložíme na talíře, ozdobíme ovocem, přelijeme šťávou nebo omáčkou a sypeme moučkovým a vanilkovým cukrem. Podáváme teplé.