Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bramborové lupínky v horkovzdušné fritéze

Jsou výborné, bez barviv, bez přidaných syntetických chuťových látek, zvýrazňovačů a dalších zbytečností. A s nižším obsahem tuku. Prostě víme, co jíme :-)

 

Udělat je není žádná věda. Brambory připravíme obvyklým způsobem. Tedy krátce: brambory oloupeme, nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky (já používám škrabku na zeleninu), vhodíme do nádoby se studenou vodou. Necháme máčet asi hodinu, občas promícháme. Pak vyjmeme z vody, necháme na cedníku okapat a ještě dosušíme mezi utěrkami.

 

Osušené plátky brambor v míse smícháme s olejem – na každých 250 g brambor dávám 5 g oleje. Dobře ale jemně plátky brambor mezi prsty promneme s olejem. Snažíme se docílit toho, aby každý plátek byl potažen jemným olejovým filmem.

 

Pak vložíme do koše horkovzdušné fritézy 250 – 300 g připravených lupínků. Zpočátku fritujeme asi 10 minut (fritéza bez předehřátí), protřeseme, snažíme se oddělit slepené plátky. Fritujeme dál, časovač si nastavíme na dalších 10 minut. Během této doby několikrát vytáhneme koš, plátky promícháváme a slepené od sebe oddělujeme. Fritujeme do světle hněda a křupava. Čas je nutné přizpůsobit kvalitě brambor! Solíme až hotové – množství soli podle potřeby.