Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obalovaná tykev

obalovaná tykev

Zdravější náhrada mnohdy přeéčkovaného průmyslově vyráběného slaného občerstvení.

 

K přípravě potřebujeme mladé tykvičky nebo cuketky. Já používám malé tykve typu Butternut a špagetové, ne delší než 12 cm o váze asi 150 – 200 g. Ty mají ještě měkkou slupku a nevyvinutá semena. Není třeba nic odstraňovat, stačí jen pokrájet na menší kousky (hranolky, půlměsíce, kolečka apod.) pro snadnější propečení.

 

Další ingredience jsou už jen trocha oleje nebo rozpuštěného másla, sádla z drůbeže nebo tučného výpeku (cca ½ kávové lžičky), koření podle chuti (bylinky sušené i čerstvé, různé grilovací směsi, kari, granulovaný česnek, mleté chilli), sůl jen v případě, že už není osolená směs koření, mouka hladká nebo polohrubá na obalení.

 

Postup je nesmírně jednoduchý. Tykev nebo cuketu pokrájenou na kusy pokapeme tukem v množství podle chuti nebo diety. Proházíme v misce, aby se zelenina rovnoměrně omastila. Pak poprášíme kořením, příp. jemně osolíme. Opět promícháme do rovnoměrného obalení. Nakonec obalíme v mouce, přebytek sklepneme a naskládáme slupkou dolů do fritovacího koše.

 

před fritováním

Fritujeme při 200°C 13 – 16 minut do rovnoměrného zezlátnutí až jemného zhnědnutí povrchu. Fritované tykvičky jsou chutné teplé i studené, ovšem delším stáním začnou trochu vlhnout.