Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krůtí stehna na víně

Velmi chutná úprava krůtího masa připomínající zvěřinu.

 

Ingredience: 4 krůtí stehna, 50 g slaniny, šťáva a strouhaná kůra z citrónu, trochu mletého nového koření, 3 mleté hřebíčky, 5 drcených jalovčinek, 120 g másla, 1 velká cibule, sůl, bobkový list, ¼ l červeného vína, karamelizovaný cukr, tmavá jíška.

 

Postup: Krůtí stehna omyjeme, osušíme, prošpikujeme, pokapeme citrónovou šťávou, pomažeme strouhanou kůrou, novým kořením, hřebíčkem a jalovčinkami. Polijeme částí rozpuštěného másla a necháme v chladu 1 – 2 dny odležet.

 

Na zbylém másle zesklovatíme drobně pokrájenou cibuli, na ni vložíme odleželá posolená stehna a do růžova opečeme ze všech stran. Přidáme bobkový list, podlijeme vínem a dusíme pod poklicí v troubě do měkka.

 

Měkké maso vyjmeme. Šťávu rozmixujeme, zahustíme tmavou jíškou a podle chuti přidáme zkaramelizovaný cukr. Můžeme podle potřeby přiředit horkou vodou a provaříme. Podáváme s knedlíkem, nejlépe jemným vídeňským (na ten najdete recept v Přílohách).