Jdi na obsah Jdi na menu
 


Houbová majonézová omáčka

 

houbová majonézová omáčka

Tato studená omáčka se hodí ke smaženým a pečeným masům, rybám i smaženému sýru. Připravuji ji z domácí mléčné nastavené majonézy, která obsahuje daleko méně tuku, než ta klasicky vyrobená. Nemáte-li čerstvé lesní houby, omáčku připravte třeba z koupených žampiónů. Hotové omáčky jsou asi 4 dl; záleží na vás, na kolik porcí ji rozdělíte. U nás jsou to dvě(!).

 

Ingredience: přibližně 100 g lesních hub – to je asi jeden hříbek nebo křemenáč (záleží na obsahu vody v houbě) s poloviční nožkou a kloboukem o průměru cca 10 cm, 10 g tuku, 200 – 250 g majonézy, 20 – 30 ml bílého suchého vína, bílý vinný ocet (limetová šťáva), sekaná petrželová nať, sůl, cukr, mletý pepř.

 

Postup: houby pokrájíme na tenké plátky a jemně osolené podusíme na tuku do změknutí. Necháme vychladit.

 

Podušené houby vmícháme do majonézy, stříkneme bílý vinný ocet a přidáme bílé víno (podle chuti a potřebné konzistence omáčky). Ochutíme petrželkou, solí, pepřem a cukrem. Necháme dobře vychladit a podáváme.