Jdi na obsah Jdi na menu
 


Houbová omáčka se sýrem

houbová omáčka se sýrem

Výborná je na těstoviny a nebo jen s bílým pečivem. Z uvedeného množství surovin uvaříte asi 1,75 l husté omáčky. Záměrně neudávám počet porcí; např. u nás je zvykem servírovat přibližně 400 ml omáčky, někomu stačí 150 ml.

 

Ingredience: 90 g směsi sušených lesních hřibovitých hub, 85 g másla, 75 g cibule, 75 g hladké mouky, 1 l mléka, asi 170 – 200 g strouhaného sýra (gouda, čedar apod.), hrst petrželové natě, sůl, mletý pepř, přibližně 200 – 300 ml dobrého hovězího nebo zeleninového vývaru pro úpravu konečné hustoty omáčky (zde velmi záleží na typu použitého sýra a našich zvyklostech).

 

Postup: Sušené houby dáme povařit do necelého ½ l vody. Vařené překrájíme na menší kousky, vývar z hub nevyléváme!

 

Na másle necháme zezlátnout jemně nasekanou cibuli, do ní vsypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Za stálého míchání postupně přiléváme mléko a vývar z hub. Opepříme, přidáme pokrájené houby a vaříme za průběžného prošlehávání. Zdá-li se nám omáčka hustá, lehce zředíme hovězím vývarem.

 

Do provařené omáčky vložíme sekanou petrželovou nať a strouhaný sýr. Mícháme do úplného rozpuštění sýra, podle potřeby ještě použijeme vývar. Solíme až na konec, sýry bývají někdy docela dost slané.

 

Poznámka: Můžeme použít směs sýrů spolu se zrajícími a plísňovými sýry – s těmi však opatrně! Stačí jich asi ¼ celkového množství. Zbytek doplnit méně aromatickými druhy. Lze dát i tavené sýry, ovšem jen ty tužší, ne moc „mazací“ a pokud možno s vyšším obsahem tuku.