Jednoduchá domácí paštika
Paštika bez éček. Uchováváme ji v chladu a můžeme ji zavařit do malých sklenic při teplotě varu vody 50 minut.
Ingredience: 1 kg vepřového tučného bůčku nebo laloku, ½ kg drůbežích jater, sůl, pepř, muškátový oříšek, lžíce bramborového škrobu.
Postup: Vepřové maso uvaříme nebo upečeme ve vyšší vrstvě šťávy. Drůbeží játra podusíme ve vývaru nebo výpeku z masa.
Maso i játra umeleme. Hmotu přendáme do hnětače, osolíme, opepříme, strouhneme muškátový oříšek. V asi 2 dl schladlého vývaru (výpeku) rozmícháme škrob. Spustíme hnětač a přiléváme rozmíchaný škrob. Nebudeme-li paštiku zavařovat, škrob nedáváme, pouze doředíme vývarem. Je-li hmota příliš hustá, přilijeme další vývar. Konzistence by měla být vhodná k mazání na chléb.
Nyní můžeme paštiku uložit do chladna a nebo zavařit, jak je uvedeno v úvodu receptu.