Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plněné těstoviny

 

plněné těstoviny

Stále více nabývám dojmu, že plněné těstoviny, které se vaří v mnoha zemích pod různými názvy, jsou vlastně totéž. Ať jim říkáme taštičky, dumplings, pelmeně nebo třeba ravioli a maultaschen. Prostě nudlové těsto plněné masitou, houbovou, sýrovou, tvarohovou či zeleninovou náplní vařené ve vodě nebo v páře. Vynikající jsou i na sladko plněné zavařeninou či povidly, polité máslem a sypané strouhaným perníkem.

 

Rozmanitost jim dává tvar. Jinak vypadají ruské pelmeně,

 

pelmeně

 

italské ravioli

 

ravioli

 

a girasoli (slunečnice),

 

girasoli

 

naše známé taštičky zhotovené formičkou

 

taštičky půlměsíce

 

nebo ručně z těsta krájeného na čtverce.

 

taštičky trojúhelníčky

 

Plněné těstoviny máme rádi přelité různými omáčkami, nejoblíbenější je  houbová bešamelová . A aby pokrm nevypadal stále stejně, dělám těstoviny různých tvarů, avšak se stejnou náplní.

 

Těsto: 330 g polohrubé mouky, 1 vejce, 100 – 120 ml vody, sůl.

 

Z ingrediencí vypracujeme tužší těsto a zakryté např. fólií necháme odpočinout.

 

Masová náplň: 1 lžíce sádla, 1 cibule, 400 g vařeného, dušeného nebo pečeného masa (hovězí, vepřové, skopové, drůbeží, ze zvěřiny), vařené vejce na tvrdo nadrobno posekané, sůl, pepř, muškátový oříšek, petrželová a libečková nať, několik lžic vývaru podle potřeby.

 

Na sádle necháme zesklovatět cibuli, přidáme drobně posekané maso, vejce,posekané zelené natě, osolíme a okořeníme. Krátce podusíme, necháme spojit. Je-li náplň příliš suchá, přidáme vývar.

 

Postup: Těsto tence rozválíme, vykrájíme potřebné tvary, do středu položíme náplň. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem nebo jen vodou, těsto přeložíme nebo navrch položíme druhý díl těsta (podle druhu těstovin) a okraje dobře přitiskneme, aby se spojily. Těstoviny vaříme v osolené vodě. Podle druhu a velikosti se vaří 5 – 12 minut. Je vhodné ochutnat, zda je už těsto uvařeno.

 

Servírujeme přelité máslem a sypané sýrem nebo s omáčkami a drobnější tvary podáváme v polévkách jako zavářku.