Plněné těstoviny
Rozmanitost jim dává tvar. Jinak vypadají ruské pelmeně,
italské ravioli
a girasoli (slunečnice),
naše známé taštičky zhotovené formičkou
nebo ručně z těsta krájeného na čtverce.
Plněné těstoviny máme rádi přelité různými omáčkami, nejoblíbenější je houbová bešamelová . A aby pokrm nevypadal stále stejně, dělám těstoviny různých tvarů, avšak se stejnou náplní.
Těsto: 330 g polohrubé mouky, 1 vejce, 100 – 120 ml vody, sůl.
Z ingrediencí vypracujeme tužší těsto a zakryté např. fólií necháme odpočinout.
Masová náplň: 1 lžíce sádla, 1 cibule, 400 g vařeného, dušeného nebo pečeného masa (hovězí, vepřové, skopové, drůbeží, ze zvěřiny), vařené vejce na tvrdo nadrobno posekané, sůl, pepř, muškátový oříšek, petrželová a libečková nať, několik lžic vývaru podle potřeby.
Na sádle necháme zesklovatět cibuli, přidáme drobně posekané maso, vejce,posekané zelené natě, osolíme a okořeníme. Krátce podusíme, necháme spojit. Je-li náplň příliš suchá, přidáme vývar.
Postup: Těsto tence rozválíme, vykrájíme potřebné tvary, do středu položíme náplň. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem nebo jen vodou, těsto přeložíme nebo navrch položíme druhý díl těsta (podle druhu těstovin) a okraje dobře přitiskneme, aby se spojily. Těstoviny vaříme v osolené vodě. Podle druhu a velikosti se vaří 5 – 12 minut. Je vhodné ochutnat, zda je už těsto uvařeno.
Servírujeme přelité máslem a sypané sýrem nebo s omáčkami a drobnější tvary podáváme v polévkách jako zavářku.