Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kukuřice se sýrem

kukuřice se sýrem

Příloha nebo hlavní jídlo z kukuřice. Recept pochází z Chorvatska. Uváděná množství stačí na 1 porci jako hlavní jídlo nebo 2 porce jako příloha k pečenému masu.

 

Ingredience: cca ½ kg klasů kukuřice cukrové (krmnou nebrat!) nebo 330 g kukuřičných zrn mražených či sterilovaných, 30 g másla, 80 – 100 g strouhaného čedaru nebo goudy, hrst sekané petrželové natě, sůl a pepř.

 

Postup: kukuřičné klasy uvaříme v osolené vodě. Ze vychladlých odrolíme zrna.

 

Poznámka: Zrna opravdu s trpělivostí vydrolte z klasu. Viděla jsem v TV kuchaře, jak ta zrna od klasu ráznými pohyby odkrojil. Ano, je to rychlejší (rejža asi usoudil, že by veledílo ztratilo na dynamičnosti), ale je to obyčejné plýtvání potravinami. Jste-li velkorysí a chcete-li si zaplýtvat, vezměte těch klasů o třetinu hmotnosti navíc.

 

Kdo nesklidil kukuřici na zahradě, nechť nehází flintu do žita. Kukuřici pořídí mraženou či sterilovanou (tu samozřejmě scedí a použije v čisté hmotnosti) a předchozí martýrium odpadá.

 

Na pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme kukuřičná zrna a necháme osušit. Opepříme. Sýr smícháme s petrželkou, posypeme jím kukuřici, na pánvi prohodíme a ihned podáváme. Můžeme podle chuti ještě dosolit – záleží na sýru.

 

Ještě dodatek ke kukuřici. Již několik sezón si ji pěstuji sama. Tedy cukrovou – odrůdu Andrea F1. Dříve jsem vařila tu obyčejnou. Ta je ale dost tuhá již ve voskové zralosti. Cukrovou můžete jíst také za syrova i později, tedy dokud úplně zrna neuschnou. Vaří se nepoměrně kratší dobu a i chuťově je příjemnější. Takže kdo máte alespoň trochu půdy, třeba městskou předzahrádku, zkuste kukuřici zasít. Třeba jen 5 semen. Roste takřka sama, chce občas vodu a výhled na slunce. Určitě chutná lépe, než ta chlazená, předvařená, kdoví odkud dovezená, za přemrštěný peníz prodávaná!